Pašvaldība Sociālais atbalsts
2022. gada 1. janvārī spēkā stāsies jauni saistošie noteikumi par pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalstiem Ropažu novadā

2022. gada 1. janvārī stājas spēkā Ropažu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr.23/21 “Pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalsti Ropažu novadā”, kuri nosaka kārtību, kādā pašvaldība no pamatbudžeta līdzekļiem piešķir un izmaksā pabalstus Ropažu novadā deklarētajiem iedzīvotājiem. Pašvaldības piešķirto pabalstu mērķis ir atbalstīt mājsaimniecības, lai veicinātu to sociālo tiesību pilnvērtīgu īstenošanu. Pabalstus piešķir Ropažu novada Sociālais dienests, pamatojoties uz personas iesniegumu un saņemtajiem dokumentiem.

Jaunie saistošie noteikumi kopumā paredz 14 dažādus brīvās iniciatīvas pabalstu veidus, tai skaitā pabalsti bērniem un jauniešiem, pabalsti veselībai un rehabilitācijai, pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu, pabalsts politiski represētajām personām, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajām personām, pabalsts 1991. gada barikāžu dalībniekiem, materiālās palīdzības pabalsti pensijas vecuma personām, Ziemassvētku pabalsts un transporta pabalsts.

Pabalsti bērniem un jauniešiem:

  • Pašvaldības pabalsts vasaras nometņu apmaksai bērniem līdz 18 gadu vecumam. Pabalsts paredzēts 100,00 euro apmērā vienu reizi gadā, apmaksā daudzbērnu ģimeņu bērniem, aizbildnībā esošiem bērniem, audžuģimenē esošiem bērniem, ar celiakiju slimiem bērniem, bērniem ar invaliditāti, bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.
  • Ēdināšanas izdevumu segšana bērniem pašvaldības izglītības iestādēs. Pašvaldība nodrošina siltās pusdienas bērniem, kuri apgūst pirmskolas izglītību, pamatizglītību, vispārējo vidējo izglītību un vispārējo profesionālo izglītības programmu pašvaldības izglītības iestādēs.
  • Papildus, ēdināšanas izdevumu segšana bērniem pirmskolas izglītības iestādēs. Pašvaldības pirmskolas izglītības iestādēs papildus apmaksā brokastis un launagu: bērniem no trūcīgām mājsaimniecībām, bērniem no maznodrošinātām mājsaimniecībām, bērniem ar invaliditāti, bērniem no daudzbērnu ģimenēm (3 un vairāk bērniem).

Pabalsti veselībai un rehabilitācijai:

  • Rehabilitācijas pabalsts bērniem ar invaliditāti un 18 gadus sasniegušajām personām ar invaliditāti kopš bērnības, kuriem nepieciešams saņemt pakalpojumus medicīniskai rehabilitācijai vai sociālajai rehabilitācijai.  Pabalstu piešķir vienu reizi gadā:
  • bērniem ar invaliditāti 130,00 euro apmērā, 18 gadu sasniegušajām personām ar invaliditāti kopš bērnības 100,00 euro apmērā.
  • Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai, lai novērstu vai mazinātu invaliditātes, darbnespējas, veselības traucējumu, atkarības, vardarbības vai citu faktoru izraisītās negatīvās sociālās sekas mājsaimniecības dzīvē un nodrošinātu sociālā statusa atgūšanu un iekļaušanos sabiedrībā. Pabalstu paredzēts piešķirt personai līdz 200,00 euro tekošajā kalendāra gadā.
  • Pabalsts nieru dialīzes slimniekiem, kuriem nepieciešama dialīze 70,00 euro apmērā. Pašvaldības materiālā atbalsta saņemšanai jāiesniedz ārsta izziņa par dialīzes nepieciešamību.
  • Pabalsts uzturam tuberkulozes slimniekam, kurš ārstējas ambulatori 3,00 euro dienā pārtikas iegādei. Pabalsts tiek aprēķināts par medicīnas iestādes izziņā norādīto periodu, kādā persona ārstējas ambulatori.

Pabalsts par aizgādņa pienākumu pildīšanu:

  • Pabalsts tiek piešķirts personai, kura ar Ropažu novada Bāriņtiesas lēmumu ir iecelta par aizgādni personai ar ierobežotu rīcībspēju, par katru aizgādnībā esošo personu. Pabalsta apmērs par aizgādņa pienākumu pildīšanu ir 50,00 euro apmērā tekošajā kalendāra gadā.

Pabalsts politiski represētajām personām, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajām personām:

  • Politiski represētām personām, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajām personām pabalsts 150,00 euro apmērā tiks piešķirts vienu reizi gadā uz svētkiem Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā. Iesniegums pabalsta saņemšanai jāiesniedz Sociālajā dienestā no kārtējā gada novembra pirmās darba dienas līdz 15. decembrim.

Pabalsts 1991. gada barikāžu dalībniekiem:

  • Pabalsts 60,00 euro apmērā 1991. gada barikāžu dalībniekiem tiek piešķirts vienu reizi gadā, 20. janvārī, 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienā. Iesniegums pabalsta saņemšanai jāiesniedz sociālajā dienestā no kārtējā gada janvāra pirmās darba dienas līdz 15. martam.

Materiālās palīdzības pabalsti pensijas vecuma personām:

  • Pabalsts personu dzīves jubilejās tiek piešķirts:
  • 80 gadu un 85 gadu jubilejā 50,00 euro apmērā, 90 gadu un 95 gadu jubilejā 90,00 euro apmērā, 100 un vairāk gadu jubilejā 100,00 euro apmērā. Pabalstu piešķir dzimšanas dienas mēnesī, pamatojoties uz personas iesniegumu vai 3 (trīs) mēnešu laikā pēc personas dzimšanas dienas. 

Ziemassvētku pabalsts:

  • Ziemassvētku pabalstu 30 euro apmērā piešķir:

personai ar pirmās grupas invaliditāti, bērniem ar invaliditāti un pilngadīgām personām ar invaliditāti kopš bērnības, daudzbērnu ģimenēm (par katru bērnu), aizbildnībā un audžuģimenē esošiem bērniem, un bērniem, kas zaudējuši vienu apgādnieku (par katru bērnu), bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (par katru bērnu). Pabalsta saņemšanai persona iesniedz iesniegumu Sociālajā dienestā, sākot no kārtējā gada 1. novembra līdz 23. decembrim.

Transporta pabalsts:

  • Pašvaldības materiālais atbalsts 60,00 euro apmērā paredzēts transporta izdevumiem vecuma pensionāriem, Černobiļas atomelektrostacijas avāriju seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijā cietušām personām, kurām piešķirta invaliditātes 3.grupa, ja personai nav piešķirti vai nepienākas citi pabalsti, izņemot politiski represētās personas.

Ar Ropažu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.23/21 “Pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalsti Ropažu novadā” var iepazīties sadaļā Normatīvie akti – Saistošie noteikumi: https://www.ropazi.lv/lv/media/11341/download .