Uzņēmējdarbība
1

No 7. - 9. septembrim Rīgā, Ķīpsalā norisinājās pārtikas izstāde “Riga Food 2023”, kurā ar Rīgas plānošanas reģiona atbalstu bija iespēja piedalīties arī trīs mūsu novada pārtikas ražotājiem. Dalība izstādē tika piedāvāta ar mērķi atbalstīt mazos un jaunos uzņēmumus, lai iepazīstinātu ar sevi plašāku sabiedrību, popularizētu savus produktus, gūt pieredzi un saskatīt iespējas savas uzņēmējdarbības attīstīšanai.

Viens no dalībniekiem SIA “Dastea” no Stopiņu pagasta nodarbojas ar augu valsts izcelsmes pārtikas produktu apstrādi un ražošanu. Izstādē tika piedāvāti dažādu augu sīrupi, augu tējas un to maisījumi, t.sk., dažādu augu fermentētu lapu tējas un maisījumi, kā arī augu pulveri un ziedputekšņi BIO medū. Pēc izstādes uzņēmuma saimniece Astrīda Ozoliņa saka: "Ieguvums no piedalīšanās Rīga Food izstādē ir pieredze, kontakti, idejas un gandarījums!"

Otrs uzņēmums SIA “Lības” no Ropažu pagasta paši audzē, aprūpē un pārstrādā smiltsērkšķus. Saimniecībā iegūtās smiltsērkšķu ogas, pilnībā tiek pašu saimnieku pārstrādātas uz vietas, piedāvājot dažādus gardus un veselīgus produktus – sulu, sīrupu, pastilas, tēju, pulveri, ievārījumu, eļļu un vairāku veidu pikantās mērces pie pamatēdieniem. Uzņēmuma saimnieces Dace Smukšas atziņa pēc izstādes: “Dalība izstādē Rīga Food 2023 sniedza mums nenovērtējamu pieredzi, kas ļāva iepazīstināt plašāku auditoriju ar mūsu ražoto produkciju un to kas mēs esam. Izstādes ietvaros esam izveidojuši arī jaunus kontaktus un sadarbības, kas ļauj mums kā uzņēmumam augt un attīstīties.” Vienlaicīgi izstādes laikā notika arī pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award”, kurā SIA “Lības” ar produktu “Smilsērkšķu tillas-pastillas” ieguva Sudraba godalgu! Jāuzsver, ka abiem iepriekš minētiem uzņēmumiem šī bija pirmā dalība tāda līmeņa izstādē.

Savukārt Garkalnes pagasta SIA “Garkalnes mājas vīni” pašdarinātie vīni, kas plašāk zināmi ar vārdu “Pūces vīni” jau ir paspējuši atrast savu pircēju, un izstāde ļāva atgādināt par sevi un iepazīstināt apmeklētājus ar jauniem vīniem. Vīndare Daina Garokalna stāsta, ka Pūces vīnus brūvē radoši, tie ir dabiski, piesātināti un daudzslāņaini, kas nelīdzinās tā dēvētajiem piepūles vīniem, kuri nereti mēdz būt pliekani un bezpersoniski. Citējot: “Mēs brūvējam oriģinālu vīnu, izpatīkot un uzticoties sev. Tādu vīnu, kurš dara prieku mums pašiem!”

“Riga Food” ir plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs, kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Šogad izstādē piedalījās 420 dalībnieku no 30 valstīm.

Vairāk informācijas par uzņēmumiem:

www.dastea.lv

www.libasdarzi.lv

www.pucesvini.lv

Guntars Kniksts

Uzņēmējdarbības attīstības konsultants - Garkalnes pagasta pārvalde, Brīvības gatve 455, Rīga, LV-1024
guntars.kniksts [at] ropazi.lv